Likőrök régen és most

A likőr egy olyan szeszes ital, mely alkoholtartalma legalább 15% és cukorral, illetve különféle élelmiszerekkel és aromákkal gazdagított nedű. A likőrök, mint például a mozart likőr vagy a baileys likőr érlelés nélkül készülnek. Viszont, az ízek összeérése céljából pihentetni szokták ezeket a típusú alkoholos italokat. A likőröket szak avatatlanok gyakran összekeverhetik más, édes szeszes italokkal. Az egyik fő különbség, hogy míg egy likőr, például a mozart likőr vagy a baileys likőr, égetett szeszből készülnek, addig a másikak nem, sőt utóbbiak kevesebb cukrot is tartalmaznak. Az EU szabvány szerint úgy a mozart likőr, mint a baileys és egyéb likőrök literenként legalább 100 gramm cukrot kell, hogy tartalmazzanak. Érdekes, hogy az Amerikában érvényben lévő szabvány literenként csak 25 gramm cukortartalmat ír elő.