A Grossglockner

A Grossglockner vagy ahogyan a helyiek írják, Großglockner a szuperlatívuszok hegye a déli-Alpokban. Nem az Alpok legmagasabb hegye, ugyanis a Pia Bernina és az Ortler is beelőzik. Mivel az említett két csúcs a svájci Alpokhoz tartozik, a Grossglocknerről bátran kijelenthető, hogy a déli-Alpok királya és legmagasabb hegye.

A Grossglockner tehát Ausztria legmagasabb hegye. Elhelyezkedését illetően Tirol és Karintia határán helyezkedik el. Ez a térség különleges környezettel díszíti ezt a masszív, magasztos hegyet, ezért lehet a turisták kedvence is a Grossglockner.

A hegy észak-keleti oldalán található az Alpok máig legnagyobbnak számító gleccsere, a Pasterze, amely magyarul simán gleccsert jelent. Sajnos a 9 km-es gleccser évről évre kisebb, a csúccsal szemben már csupán egy kis darab látszik belőle. Akik lesétálnak a gleccservölgyben, kis táblákon jelölve láthatják, hogy az elmúlt években milyen rohamosan olvadt ez az óriás.

A Grossglöckner sok profi és amatőr hegymászónak is bakancslistás, ugyanakkor amatőröknek semmiképp nem ajánlott, hogy szakavatott vezető nélkül induljanak útnak, ugyanis néhol 40 fokos oldalakon kell kapaszkodni, ami már kötéligényes. Az évek során sajnos elég sokan vesztették életüket a hegy meghódítása közben, ugyanis az Alpok egyik nehéz óriásáról beszélünk.

Hogyha tapasztalt hegymászó vagy jégmászó vagy, akkor mindenképp ajánlott ellátogatni. A jégmászók játszótereként is szokták emlegetni a hegyet, leginkább az északi oldalát, amely hasonlatos a 4000-es csúcsok jégfalaihoz. A környéken meg amúgy számos ausztriai magyar szálláshely közül válogathatsz.

Amatőröknek leginkább a magashegyi utat ajánljuk, amely autóval is megtehető akár, és a Ferenc József csúcsról csodálatosan látszik úgy a gleccser, mint a csúcs. Ez Európa egyik leghíresebb magashegyi útvonala.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük