Akár 30-40%-os megtakarítás, homlokzati kőzetgyapot szigeteléssel! Mutatjuk hogyan.

A nyári hónapokban sokan döntenek úgy, hogy elvégzik a talán már régóta esedékes hőszigetelési munkálatokat. Régi és új építésű házak homlokzati hőszigetelésére kiválóan alkalmas a kőzetgyapot, amely számos előnyös tulajdonságával járul hozzá az energia megtakarításhoz. Érdemes tudni, hogy ezzel a megoldással akár 30-40%-ot is megspórolhat az energiaköltségeken, ami korántsem elhanyagolható szempont. A szigetelőrendszer előnyeit nem pusztán télen érezheti, hanem nyáron is, amikor a klíma működésén spórolhat.

homlokzati kozetgyapott

Az utólagos hőszigetelésre is kiválóan alkalmas alapanyag természetes kőből, mészkőből és bazaltból készül. A gyártási eljárás során az összetevőket megolvasztják, majd vékony szálakat alakítanak ki belőlük, melyeket aztán leginkább vattára hasonlító táblákká préselik össze. Rendelkezik mindazokkal a jellemzőkkel, amelyek fontos követelmények egy korszerű és biztonságos hőszigetelő rendszer felé. A remek hang-, és hőszigetelés mellett rezgéscsillapító hatással is bír, ráadásul tűzvédelmi szempontból is előnyös, hiszen olvadáspontja száz fok felett van.

Az optimális hőszigetelés megvalósulása érdekében azonban korántsem mindegy, hogy a falvastagságnak megfelelő szigetelési vastagságot válasszunk. Ehhez különféle táblázatok állnak a szakemberek rendelkezésére. A legtöbb falazat esetében már 4-5 centiméteres kőzetgyapot vastagsággal is elérhető jelentős, körülbelül 30-40 százalékos energia megtakarítás. Mindez éves szinten komoly tízezreket, vagy akár százezreket is jelenthet, így a szigetelési beruházás gyorsan megtérül.

A kőzetgyapot egyébként kiváló légáteresztő képességgel bír, így semmilyen káros hatással nincsen az egészségre. Ami sokakat meg szokott győzni, az nem más, mint a páraáteresztő képesség. Ennek köszönhetően elkerülhető, hogy a lakásban penészesedés jelenjen meg, hiszen a falon és a szigetelésen keresztül tud a nedvesség távozni. Köztudott, hogy a penészfoltok allergiás megbetegedéseket okozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy a mindennapi szellőztetéssel, valamint a megfelelő szigetelő rendszer választásával tegyünk ennek elkerülése érdekében.

A nyári felújítási munkálatok kapcsán nem véletlen döntenek egyre többen a légáteresztő kőzetgyapot hőszigetelő rendszerek mellett, hiszen az év minden időszakában sokat lehet takarékoskodni így az energiával. Mivel nem ártanak neki a környezeti hatások, így garantáltan időtálló minőséget kaphatunk ezzel a megoldással.

Vélemény, hozzászólás?