Az orosz vodka főbb tulajdonságai

A vodka az oroszok nemzeti itala, akik ebből szinte bármilyen ünnepségkor képesek akár több kupicával is meginni. Az orosz vodka egy színtelen, égetett szesz, amelyiket szívesen fogyasztják még Lengyelországban, Finnországban és sok más országban is. Érdekességként megjegyzendő, hogy a vodka neve vizecskét jelent. Nyilván ezt sokan furcsállják, főleg a szesz megkóstolása után, hiszen az igen erős tud lenni. A vodka hagyományosan egy árpából készített gabonapárlat. Az orosz vodka megjelenését a 15. századra teszik a szakemberek.

Ennek a kereskedelembe való betörését és elkészítését elsősorban a gabonafelesleg tette lehetővé, ami megmaradt a háromnyomásos földművelést követően. Európában ez volt az a pont, amikor terjedni kezdett a lepárlásos alkoholkészítés. Az orosz vodka csakis akkor viselheti ezt a teljes nevet, legalábbis az EU-n belül, hogyha annak legalább 37,5 %-os az alkoholtartalma. Az orosz vodka általában 37,5 és 40 %-os alkoholtartalommal kerül forgalomba. A világszinten is kedvelt márkákra jellemző a 40%-os alkoholszint, de néha megesik, hogy ennél erősebb fajták is készülnek.

Vélemény, hozzászólás?