Hogyan válasszunk madáretetőt tollas kisbarátainknak

A madáretető kiválasztásakor mindenekelőtt a madarak egészségének és biztonságának szempontjait kell figyelembe vennünk. A madáretetőt nyílt területen helyezzük el, hogy potenciális veszély, például egy settenkedő macska elől a madarak elmenekülhessenek. Készíthetünk saját magunk is madáretetőt, de az üzletekben sokféle modell közül választhatunk.

Milyen madáretetőt válasszunk?

Válasszunk olyan madáretetőt, amely a legkönnyebben kezelhető anyagból készült. A tisztaság rendkívül fontos! A madarak kerti etetésének néhány negatív hatásának egyike a betegségek lehetséges terjedése a madáretetőn keresztül. Rendszeresen távolítsuk el az ételmaradékot, és mossuk le a házat vízzel és semleges mosogatószerrel. A fémházat úgy is fertőtleníthetjük, hogy forrásban lévő vizet öntünk rá, esetleg alkoholt, vagy más fertőtlenítőszert használunk a tisztításhoz.

Lehetőleg olyan madáretetőt vásároljunk, aminek van teteje, hogy az étel ne nedvesedjen meg, ne fagyjon meg, vagy ne romoljon meg.

A nagy madáretetőből  egyszerre több madár is képes enni, anélkül, hogy kifogyna az élelem. Hideg időben a nagytestű madarak nagyon gyorsan megeszik napraforgómagot, ezért praktikus többféle táplálékkal feltölteni az etetőt.  Kutatások kimutatták a minőségi, változatos táplálék fontosságát.

Tanács! 

A madáretető közelébe akasszunk fel néhány zsírgolyót is, ami hosszabb időre is elég lesz, ha elfogy az étel.

Ha elkezdjük etetni a madarakat, akkor nagyon fontos, hogy gondoskodjunk róluk egész télen.

Vélemény, hozzászólás?