Kertünk újratervezése tereprendezés által

Építkezés végeztével, vagy amikor az emberre rámászik a tájépítész kisördög és úgy dönt, az egész telket átalakítja, na, akkor jön az a művelet, amit úgy nevezünk, tereprendezés.
A tereprendezés valójában a terület újratervezése, az oda nem illő elemek eltávolítása, a földlépcsők, térbeli eltolódások, síkfelületek kialakítása, tehát minden olyan művelet, ami a valódi szépítgetés, ültetés előtt szükséges, hogy minden tökéletes lehessen.
A tereprendezést területtől függően gépekkel, vagy kézi erővel is végezhetjük, persze a munkafolyamatok is beleszólhatnak a módszer kiválasztásába. Például az előre gyártott betonelemeket, egy lépcsőzetes kert kialakításához macerás lenne markolóval kialakítani.
Egy építkezés, vagy komolyabb felújítás, átalakítás után óhatatlanul szükségessé válik a tereprendezés, hogy a területet ténylegesen használatba lehessen venni. Ilyenkor eltakarítják a sittet, elszállítják a szemetet, a földből kiszedik az oda nem illő elemeket, mint a kivágott fák gyökerei, és elsimítják a talajt, ezzel előkészítve mindent a kert kialakításához.
Legtöbb esetben, ha az ember kulcsra kész ház építésére szerződik, ez a művelet is benne van az árban, de azért érdemes erre odafigyelni, ugyanis, ha nem szerepel a szerződésben, komoly összegekbe kerülhet.

Vélemény, hozzászólás?