Falak kezelése penész elleni szerekkel

Általános problémának számít otthonunk falainak penészedése. A penész nedves, meleg, sötét helyeken nő, ahol rossz a szellőzés. Ezért főleg a nedves helyek a problémásak, mint például a pince, konyha, fürdőszoba.
A penész általában akkor okoz problémát, amikor a benti levegő páratartalma nagyobb mint 50%. Előfordul olyan helyzet is, hogy a gomba nem feltétlenül a mi hibánkból telepszik meg. Panellakásokban előfordulhat, hogy a téli, fűtési időszakban a szomszéd lakásban felgyülemlett pára nálunk csapódik le, ezzel penészedést kiváltva.

Azon kívül, hogy esztétikailag nem túl dekoratív, egészségünkre is komoly veszélyt jelent, ipari üzemekben való előfordulása pedig ronthatja az előállítandó termékek minőségét és szavatosságát. Ez a jelenség ugyanis, egész egyszerű megfogalmazásban gombafertőzés.

Egészségre gyakorolt hatásai leginkább az asztmás betegségekben szenvedőknél és legyengült immunrendszer esetében jelentkeznek erőteljesebben, de huzamosabb ideig penész mellett élve káros a látásra, mert fokozott könnyezést okoz, valamint orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és torokviszketés. Legsúlyosabb esetben légzőszervi megbetegedések, mint allergia kialakulásához vezethet.

Eltávolítására és megelőzésére egész sok házi praktikát ismerünk, melyek közül most felsorolnék párat:

  • A legköltséghatékonyabb megoldás amelyről olvashatunk, hogy egy erős kefével lesúroljuk a fal felületéről a gombás részeket, egészen a vakolatig, majd gondoskodunk arról, hogy a terület páramentes legyen.
  • A teafaolaj pozitív hatásairól számtalan területen hallhattunk már, és nincs ez másképp a penész esetében sem.
  • Párás helyiségben öntsünk egy tálba sót, ami felszívja a nedvességet. Ha a só már vizes, egyszerűen szárítsuk ki, hogy visszanyerje nedvszívó hatását.
  • A fürdőszobai penészesedést ecettel előzhetjük meg. Minden héten egyszer töröljük át vele a csempét, főleg ott, ahol a káddal és mosdóval érintkezik.
  • Hypo-val való kezeléséről is olvashatunk pozitív példákat, vannak olyanok, akik arról számolnak be, hogy a felület hypo-val való kezelése után, a penész nem tért vissza.

Ezen egyszerű praktikákra természetesen nem lehet garanciát vállalni, de ha nem is véglegesen, ideiglenesen megoldást nyújthat ezirányú problémánkra.

A másik, kissé bonyolultabb és időigényesebb megoldás, a penészes felület újrafestése. Persze nem hagyományos módon, hiszen akkor fennáll a veszély, hogy újból visszatér a nem kívánatos penészünk.

Az üzletek polcain megtalálhatók gombaölő és penészgátló festékek, melyek apróbb előkészületek után felvihetők a felületre.

Az első lépés megtisztítani a gombás falfelületeket, mégpedig egy erős, durva kefével. Érdemes a rétegeket mindaddig kaparni, míg a vakolat nem válik láthatóvá, hiszen ezek a gombák igen mélyen telepednek meg a falak rétegeiben. A felső réteg megtisztítása után elődorfulhat, hogy egy-két helyen lepereg a vakolat is, vagy sérül a fal. Ilyen esetekben glettelés (műgyantával vagy cementkötésű anyaggal) javasolt, hogy kiegyenlítsük a különbségeket.

A gombaölő festékek alkalmazásakor ügyeljünk a munkavédelmi előírásokra! A penészgátló festék felvitele ugyanúgy történik, mint egy átlagos festéknél.

Ezután, ha 100%-ban szeretnénk elkerülni falaink újbóli penészesedését, ezt szigeteléssel oldhatjuk meg. A falak belső szigetelése véd ugyanis a fenti problémák ellen, de hosszútávú megoldást nyújt hőszigetelő és hangszigetelő hatásai miatt. Ebből következik, hogy a téli hónapokban csökkentheti a fűtésre irányuló kiadásainkat is. Mindenképpen megtérül a befektetés!

Vélemény, hozzászólás?