Technikai innováció a LED fényvető

Az egyszeri ember gyakran kételkedik abban a hatalmas erőben, ami a LED fényforrásokban rejlik. Pedig amióta felfedezték ezt a módját a fény előállításában, azóta tudni való, hogy rohamosan fejlődik az egész iparág és a technológia. A mai LED fényvető ereje sokkal nagyobb és stabilabb, mint amit 1955-ben felfedeztek, hiszen az olyan tartományba esett, hogy láthatatlan volt az emberi szemnek. Azóta hatalmas tereket is bevilágítani képes LED reflektorok kerültek gyártásra. De nemcsak bemutató daraboknak, hanem valós eladásra.

Hiszen a technika annyit fejlődött, hogy megfizethetővé vált a LED-es világítás, még az átlagos embereknek is. Mégsem ők azok, akik a hatékonyság miatt elsőként leváltják a régi fényforrásokat, hanem inkább a nagyobb, környezet- és energiatudatos vállalatok, városok. Egyre nagyobb hangsúlyt kap ugyanis a mindennapi életbe az, hogy vissza kell szorítani a pazarlás mértékét. A fényt előállítani pedig sokba kerül, a régi típusú reflektorok a LED fényvető fogyasztásához képest, a sokszorosát pazarolják el ennek.

Egyre több városban látni lehet a tetemes beruházásokat annak érdekében, hogy minden utcai lámpa ilyen hatékony fényforrásokkal legyen felszerelve. Mindamellett, hogy a fogyasztása töredéke a fénycsöves vagy az izzós változatokhoz képest, az üzemideje sokszorosa hozzájuk viszonyítva. De ahhoz, hogy ezt meg tudja lépni a város, jelentősen át kell alakítani a villanyhálózatot. Ugyanis a legtöbb LED reflektor nem ugyanazon a feszültségen működik, mint amin a régiek. Ezért egy feszültségcsökkentő berendezésbe is be kell ruházni az utcai lámpa és a fényforráson kívül.

Ezt mind annak a reményében teszik, hogy sokkal kevesebb lesz a végső kiadása a városnak, amit a világításra kell fordítson. Mindenképpen így lesz és néhány éven belül megtérülnek a kiadások, amit a beszerzésre és a beszerelésre költöttek. Ha pedig nagyban gondolkodnak, akkor egy-egy napelemmel is felszerelik az utcai lámpa mindegyikét. Ezzel még tovább csökkenthető a villamos energia felhasználása, amit minden hónapban ki kell fizetni.

Vélemény, hozzászólás?