fémhulladék

A fémhulladék leadásának szabályai

A háztartásban keletkező, különféle fémet tartalmazó hulladékok az erre specializálódott fémkereskedelmi telepeken leadhatók bizonyos szabályok betartását követően. Megkülönböztetünk lakossági és céges fémhulladék átvételt, mindkettő az arra érvényes szigorú előírások betartásával lehetséges.

Nem árt, ha a fémhulladék leadását megelőzően tájékozódunk az adott MÉH telepen a leadási feltételeket illetően, nehogy később érjen bennünket csalódás, akár az ár tekintetében. Általánosságban elmondható, hogy fémhulladék átvétel esetén kerekítik a leadott súlyt, tehát. amennyiben mód van rá, érdemes otthon ellenőrző mérést végezni.

A MÉH telepeken hatóságilag ellenőrzött mérlegen mérik le a leadandó hulladékot. Ajánlott kisebb mennyiség esetén a 600 kg-ig mérő, kisebb mérleget használni, ugyanis nagyobb tömeg esetén a hídmérlegek 10-20 kg-ot is tévedhetnek. Ha a leadandó fémhulladék több anyagból áll, érdemes szétválogatva leadni, ugyanis ellenkező esetben a telepen a legolcsóbb árában fogják átvenni tőlünk a teljes mennyiséget.

A színesfém eladás mindig is jövedelmező üzletnek bizonyult, azonban szigorú uniós és környezetvédelmi előírások szabályozzák. A MÉH telepek a gyanús eredetű hulladékot nem veszik át, ezzel egyidejűleg rendőrségi feljelentést is vonhat maga után, ha ilyen holmival próbál valaki kereskedni. Mivel minden beszállító adatait rögzítik, a hulladék eredete adott esetben könnyen lekövethető.

Mitől függ pontosan a réz felvásárlási ára?

A réz felvásárlási ára a tőzsde mozgásától függ, a gyakori változás miatt érdemes leadás előtt előre tájékozódni. A réz felvásárlási ára függ továbbá a hulladékanyag minőségétől, tehát tisztaságától, szennyezettségétől és vastagságától.

Ha a leadásra szánt hulladék több anyagból áll, érdemes szétbontani, így ugyanis a réz valódi árát kaphatjuk meg, viszont ha nem választjuk szét, akkor az olcsóbb árában fogják beszámítani. Olyan jellegű fémtartalmú hulladékok, amelyek nem választhatók szét kézi bontással, az előírásoknak megfelelő modern és hatékony technológiák alkalmazásával történik.

Vélemény, hozzászólás?