A süteményt sütők két nagy csoportja

Távol álljon tőlünk az általánosítás, azonban az tény, és könnyen megállapítható akár személyes tapasztalataink alapján is, hogy a süteményeket készítők között két nagyobb csoportot ,tábort különíthetünk el. Vannak, akiknél alap felszereltség a konyhai mérleg, mindig recept alapján sütnek és a konyhai mérleg segítségével pontosan le és kimérnek minden egyes hozzávalót. Ezzel szemben sokan messze kerülik a konyhai mérleg használatát. És tényleg csak akkor veszik elő, ha valami olyasmit készítenek, aminél valóban fontos, hogy le legyenek mérve a hozzávalók. Ők érzésből, érzésre sütnek és dobálják össze a szükséges alapanyagokat. A precízen méregető tábor ilyenkor általában ámulattal nézi, hogy konyhai mérleg nélkül is milyen remek sütemények kerülnek ki a kezeik közül. Úgy érzik, nekik ez sosem sikerülne, így meg sem próbálják. Pedig lehet, hogy egy próbát megérne. Piskóták, muffinok, kekszek, kuglófok és még megannyi finomság készülhet el így, olyan édességek, amelyeknek bár van egy alap receptje, de a hozzávalók aránya nincs kőbe vésve. De ez nem jelenti azt, hogy bármelyik csoport is különb lenne a másiknál. Egyszerűen csak nem vagyunk egyformák, ahogy az élet többi területén, úgy a konyhában sem. Még aki hosszú éve süt, annál is előfordul, hogy nem megy fejből az adott sütemény receptje. És ezzel nincs is semmi baj. Bárhogyan is sütünk főzünk, a lényeg, hogy örömünket leljük benne. És persze az sem árt, ha a végeredmény finomra, ízletesre sikerül.